03.
THE PLAYHOUSE
PROJECT

This was by far the most fun project of the year. My partner Anna & I enjoyed collaborating our ideas in the design process, to actually constructing the Light Timber Model and seeing the final finished product. 

The following documents the entire process from start to finish.

 
 

CONCEPT DESIGN

It all started when Anna & I joined forces. Right from the start we had similar ideas of the aesthetic we wanted to achieve in our design. We started to share ideas and create parti drawings, and eventually came up with a concept we were happy to stick with.

 
sketch 01_Page_04.png
sketch 01_Page_05.png
sketch 01_Page_06.png
sketch 01_Page_07.png
 

DEVELOPED DESIGN

When it comes to developed design, I like to create a quick Sketch-up model to give a clear, proportioned idea of what the design is really going to look like - before moving forward to CAD modelling or working drawings. 

Below shows the agreed-upon concept that we planned to take through to construction.

Playhouse Model.jpg
 
Playhouse Exploded 3.jpg
Foundations.jpg
 

FINAL
DESIGN

We refined our Developed Design further to produce the model below. 


We realised the idea of nailing each individual plank of timber to form the exterior horizontal cladding was time consuming and not as weather-tight, compared to utilising the humble, sustainable, and overall efficient Shadowclad. Staining it black gives a cleaner, 'finished' look, while still highlighting the natural timber we initially wanted to feature.

Originally we had the whole structure elevated off the ground to create a fun 'tree-house' feel, with a small ladder and porch leading up to the statement sliding door. However, due to the height constraints of 2 meters, we had to cross that idea out, and we're happy we did. As a result, we replaced

 

02 SIDE ANNOTATIONS.jpg
CORNER.jpg
FRONT.jpg
BACK.jpg